Нова книга за живота и дейността на братя Шкорпил излиза във Варна

Най-пълното до момента издание за живота и делото на братя Шкорпил.

Книгата „Чувство за историчност“ се издава с финансовата подкрепа на НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА и е посветена на 160-годишнините от рождението на двамата братя, които се навършват съответно през 2019 г. (Карел Шкорпил - 1859-1944 г.) и 2018 г. (Хермин Шкорпил - 1858-1923 г.). Реализирана е от издателство ОНГЪЛ.

Книгата бе представена на читателите на 11.11.2022 г. в Чехословакия клуб „Т. Г. Масарик“. 

Авторът Наталия Енева,  е включила в сборника изключително богат снимков материал, свързан с живота и дейността на братя Шкорпил. Това прави изданието по-достъпно за широк кръг от читатели – от ученици до любители на научнопопулярни четива и учени.

В книгата са разгледани най-важните моменти от живота на всеки от двамата братя; тематично са представени различните области, в които те работят: проучванията им във Варна и Варненско, приносът им за създаване на музейното дело, научната археология и културния туризъм в България, проучванията на тракийската култура, на първата българска столица Плиска, на Аладжа манастир и много други.
Плюс за изданието е библиографската справка с публикациите на двамата братя.
„Карел и Хермин Шкорпил посвещават на природните богатства на България и на историческото минало на българския народ своя съзнателен творчески живот. Избират България за своя втора Родина и остават в недрата на българската земя за вечни времена“. Наталия Енева

Можете да закупите книгата  „Чувство за историчност“ от тук

 


Видео за представянето на книгата в Чехословашкия клуб "Т.Г. Масарик" - София
 

 

Simon · Книга и интерактивна изложба за братя Шкорпил

 Съдържанието на уеб сайта http://cubes.museumvarna.com/ в неговата цялост, както и всички изображения, лога, картинки, снимки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани в този уеб сайт са  под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права и на всички международни актове в сила за Република България, както и релевантните актове на Европейския съюз. Всяко използване, възпроизвеждане, промяна, публичен показ и сваляне на част или цялото съдържание на уеб сайта без изричното разрешение на носителя на правата е забранено, освен ако изрично е предвидено друго в релевантен нормативен акт.