"БРАТЯ ШКОРПИЛ - ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ" е проект с новаторски характер, мобилна изложба с врата към виртуалния свят. Една съвременна, интерактивна модулна и преместваема експозиция с използването на добавена реалност и мобилни устройства. Експозиция, чиято цел е да представи по достъпен, динамичен и интересен начин, известни и по-малко известни факти и събития, свързани с живота и научната дейност на братя Шкорпил в България.

Структурата на изложбата е изградена от отделни модули, като всеки от тях е под формата на куб, изработен от лек, здрав и екологично чист материал. Модулите /кубове/ могат да бъдат поставяни в различни конфигурации. Удобството на този тип експозиция е, че разширяването й става като просто се добави още един куб. Промяната също е изключително лесна, модулите могат лесно да се разместват, завъртат или премахват от композицията.

На този етап от проекта, експозицията се разполага на три куба, всеки представящ определена тема свързана с живота и дейността на Карел и Хермин Шкорпил в България. Тъй като Варна е град пряко свързан с интересите на двамата братя, първият куб отразява научното и общественото им дело в града и региона. Специално внимание се обръща на връзката им с Аладжа манастир край Варна, тъй като наред с другите си значими проучвания, братя Шкорпил посвещават няколко десетилетия от живота си на средновековния скален манастир. Благодарение на тях и на далновидната им политика, днес Аладжа манастир е един от най-известните туристически обекти по Българското Черноморие, а гората около него е превърната природен парк. Вторият куб представя научната дейност на братята из цяла България. От първите им исторически и археологически проучвания, през създаването на музейна мрежа в страната и популяризиране на българското културно – историческо наследство, до „истински археологически открития“ – като идентифицирането на първата българска столица. Третият куб е посветен на интересите им свързани с естествените науки.

Изложбата представя малка част от богатото архивно наследство на Шкорпилови, част от което се намира във Варненския музей. На всяка от петте страни на композицията ще бъде принтиран подбор от фотографски и други изображения; карти, планове, скици и кратък текст, които ще насочват посетителя към съответната информация, а в същото време ще играят ролята и на маркери, чрез които ще става достъпа до различното мултимедийно съдържание, което в случая е неограничено. Съдържанието в платформата е динамично, във всеки един момент може да бъде допълвано и променяно. Цялата конфигурация представлява един вид портал към скрито виртуално, web-базирано съдържание, достъпа до което става чрез мобилни устройства /таблет, смартфон/, софтуер за добавена реалност, както и за сканиране на QR кодове. Посредством връзка с интернет може да се получи цялата налична във виртуалното пространство информация за съответната тема. Макар и незавършен, проекта вече има визуална идентичност и присъствие във виртуалния и реалния свят.

През 2018 г. се навършват 160 години от рождението на Хермин Шкорпил /1858-1923 г./, а през 2019 г. – 160 години от рождението на Карел Шкорпил /1859-1944 г./, какъв по-подходящ повод да си припомни и почетем за пореден път делото на двамата братя.


Съдържанието на уеб сайта http://cubes.museumvarna.com/ в неговата цялост, както и всички изображения, лога, картинки, снимки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани в този уеб сайт са  под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права и на всички международни актове в сила за Република България, както и релевантните актове на Европейския съюз. Всяко използване, възпроизвеждане, промяна, публичен показ и сваляне на част или цялото съдържание на уеб сайта без изричното разрешение на носителя на правата е забранено, освен ако изрично е предвидено друго в релевантен нормативен акт.

Последвайте ни и във facebook

@Shkorpil.Brothers