Малко са хората, за които думата предопределение важи с такава сила, както за братята Шкорпил. Родени във Високе Мито, един от многото кралски градове в Източна Чехия, в семейството на съпрузите Вацлав и Анна Шкорпилови. Тяхната майка, е била сестра на бащата на известния историк Константин Иречек.

Семейство Шкорпил е имало осем сина, петима от които са се посветили на музейното дело. Единият – Владислав Шкорпил, бил директор на царския музей в град Керч в Русия. Човек на науката, отличен археолог, който знаел много добре, че Балканския полуостров е пълен с още неизследвани старини. Именно той, по-късно в своята кореспонденция с братята си Хермин и Карел, е давал неоценими съвети за работата им в България. Вторият от братята работил в Пилзенския музей, а третия – в музея на родният им град Високе Мито в Чехия. Другите двама братя от знаменитата фамилия – Хермин и Карел, са основоположници на българската археология и музейното дело в страната.

"БРАТЯ ШКОРПИЛ - ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ" е художествен проект с новаторски характер, чиято цел е, чрез използване на добавена реалност и мобилни устройства, динамично, достъпно и атрактивно да представя и популяризира неизвестни и малко известни факти, документи и фотографии, свързани с братята Карел и Хермин Шкорпил, с техния живот и научна дейност в България.

Нашата мисия е да привличаме и вдъхновяваме. Нашата изложба разказва истории, историите на наследството които сме съхранили и споделяме с вас, нашата публика.
Така ние отговаряме на предизвикателствата на времето!

КУБ 1 готов за ползване
Сканиране на QR кода
Кода е сканиран успешно!