Малко са хората, за които думата предопределение важи с такава сила, както за братята Шкорпил. Родени във Високе Мито, един от многото кралски градове в Източна Чехия, в семейството на съпрузите Вацлав и Анна Шкорпилови. Тяхната майка, е била сестра на бащата на известния историк Константин Иречек.

Семейство Шкорпил е имало осем сина, петима от които са се посветили на музейното дело. Единият – Владислав Шкорпил, бил директор на царския музей в град Керч в Русия. Човек на науката, отличен археолог, който знаел много добре, че Балканския полуостров е пълен с още неизследвани старини. Именно той, по-късно в своята кореспонденция с братята си Хермин и Карел, е давал неоценими съвети за работата им в България. Вторият от братята работил в Пилзенския музей, а третия – в музея на родният им град Високе Мито в Чехия. Другите двама братя от знаменитата фамилия – Хермин и Карел, са основоположници на българската археология и музейното дело в страната.

"БРАТЯ ШКОРПИЛ - ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ" е художествен проект с новаторски характер, чиято цел е, чрез използване на добавена реалност и мобилни устройства, динамично, достъпно и атрактивно да представя и популяризира неизвестни и малко известни факти, документи и фотографии, свързани с братята Карел и Хермин Шкорпил, с техния живот и научна дейност в България.

Нашата мисия е да привличаме и вдъхновяваме. Нашата изложба разказва истории, историите на наследството които сме съхранили и споделяме с вас, нашата публика.
Така ние отговаряме на предизвикателствата на времето!

Нашата изложба бе отличена в конкурса на Министерство на културата, Панаир на музейните изложби, Русе 2022.
Награда за институция, представяща атрактивен и оригинален проект за мобилна изложба, категория Самостоятелни изложби - ,,Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“, Регионален исторически музей – Варна.

КУБ 1 готов за ползване
Сканиране на QR кода
Кода е сканиран успешно!

 

Съдържанието на уеб сайта http://cubes.museumvarna.com/ в неговата цялост, както и всички изображения, лога, картинки, снимки, текстове, документи, бази данни и друга информация, публикувани в този уеб сайт са  под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права и на всички международни актове в сила за Република България, както и релевантните актове на Европейския съюз. Всяко използване, възпроизвеждане, промяна, публичен показ и сваляне на част или цялото съдържание на уеб сайта без изричното разрешение на носителя на правата е забранено, освен ако изрично е предвидено друго в релевантен нормативен акт.