Със своя авторитет, сериозност на научен работник, същевременно общителен и със светъл характер, Карел Шкорпил е търсен и включван във всички обществени и културни инициативи на Варна. Той е основател на първото туристическо дружество в града. Членовете на Дружеството носили забавното име „Дармаданци“ (дармадан - разхвърляно, разтурено, бъркотия) и всички били обхванати от огромното желание и интерес да помогнат за набирането на данни и материали за историята на Варна и Варненския край.

 

Карел Шкорпил е и един от инициаторите и член на комитета „Алея на Възраждането“ във Варна, чиято идея е бюстове-паметници да бъдат разположени по главната алея в Морската градина.

Без да е ловец, Шкорпил е бил член на местното ловно дружество, за да има възможност да включи и тях в големия вече брой музейни сътрудници.

Карел Шкорпил е инициатор за издигане на паметник на загиналия при Варна полски крал Владислав ІІІ Ягело и член и главен деятел по изграждането на днешния мавзолей.

 

Редки кадри от кинохроника показващи откриването на паметника от Цар Борис III и неговата съпуга.

През 1923 г. във Варна се създава сдружението „Морски сговор“. Шкорпил е един от основателите му и първият уредник на създадения към Сдружението Морски музей.

 

През 1930 г. Карел Шкорпил е удостоен от Чехословашката република със званието почетен консул, от 1926 г. до 15 март 1939 г. домът му във Варна е седалище на почетното Чехословашко консулство.

През 1931 г. той е един от съучредителите на Славянското културно-просветно дружество в града.